1

Open Data Day 2017!

La Fàbrica Lehmann de Barcelona va ser testimoni dissabte passat del Dia Internacional de les Dades Obertes. L’esdeveniment que vam organitzar conjuntament amb Ideograma e Iniciativa Barcelona Open Data va ser tota una celebració dels amants de les dades obertes. Al llarg del dia vam fer diverses activitats i xerrades entorn les dades obertes.

Antoni Gutiérrez (Ideograma) i Lourdes Muñoz (Iniciativa Barcelona Open Data) van obrir la jornada de l’Open Data Day, donant pas a en Marc Celeiró, guanyador del hackaton de FGC que porta el nom de “El meu tren” i que utilitza recursos i dades obertes per oferir informació sobre els serveis ferroviaris en temps real.

Una de les presentacions més esperades era la d’en  Carlos Guadian (Ideograma), col·laborador d’Iniciativa Barcelona Open Data, qui va presentar el rànquing de portals de dades obertes, fet amb l’ajuda de tots els assistents i participants que van votar diferents portals d’administracions catalanes amb l’objectiu de trobar aspectes a millorar. Els resultats van ser de tot tipus, amb especial atenció a els tipus d’informació que més es publiquen:

L’Open Data Day també va ser el motiu de la inauguració de la Comunitat de Coneixement, un projecte liderat per Iniciativa Barcelona Open Data que té l’objectiu d’impulsar la utilització de les dades obertes per a que això generi canvis reals en l’administració i l’economia. Lourdes Muñoz, Jordi Pericàs i Eduard Gil van donar motius per a la necessitat d’un projecte d’aquestes característiques “cal crear una massa crítica al voltant de l’Open Data, així podrem ajudar a millorar les administracions públiques en aquest àmbit”.

La Comunitat de Coneixement és un portal web on les persones participaran segons el seu paper o rol respecte a les dades i quin ús fan de les dades. També es publicaran novetats de la nostra àrea i consultar, així com generar wikis entorn a temes específicas que després seran accessibles per a tothom. Aquesta plataforma s’ha desenvolupat amb el suport de l’empresa Alfatec.

Si voleu formar part de la Comunitat de Coneixement ja us podeu registrar!

Banner_gif

El Dia de les Dades Obertes també és una jornada que serveix per a plantejar iniciatives de tot tipus relacionades amb les dades obertes. Un bon exemple va ser el Manifest Pro-Transparència de Concha Catalan, amb el que han fet una crida a l’Administració Pública catalana per a que posi en pràctica mesures concretes per a facilitar l’accés a la informació pública i a les dades obertes de qualitat; es a dir, mesures de transparència política real. Podeu consultar el manifest sencer al següent enllaç! També vam aprofitar per a connectar amb MediaLab Prado (ODI Madrid) i veure com estaven vivint la jornada de l’Open Data Day a Madrid, i vam compartir amb tots els assistents la seva experiència i les xerrades que havien fet al voltant del periodisme de dades.

Per últim es va fer una taula amb reutilitzadors, administracions i empreses, moderada per Carlos Guadian i que va comptar amb la col·laboració de Jordi Foz (“Publicar un portal de dades implica una revolució tecnològica però per sota també és una revolució política”), Pablo Sarrias (“Durant molts anys s’han publicat moltes dades i poca informació”), Toni Rubió (“S’han de publicar #dadesobertes pensant en les persones reutilitzadores”), Miquel Estapé (“Cal fer un esforç en estandaritzar i homogenitzar dades de diferents portals per a que siguin útils en la sev areutilització”), Concha Catalan, Ignasi Alcalde i Mercè Figols.

2

Si voleu veure les fotografies de l’Open Data Day, a Flickr teniu la galeria completa!

Open Data Day 2017

Posted in ODIHQ News and tagged .